(13-1-2009)
Δόθηκε στη δημοσιότητα από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, η μελέτη οχλουσών χρήσεων, μετά την πάροδο 40 ημερών περίπου, διάστημα κατά το οποίο αποτελούσε επτασφράγιστο μυστικό το περιεχόμενό της. Η σχετική εκδήλωση έγινε σε μία κατάμεστη αίθουσα κεντρικού ξενοδοχείου και μεταξύ των παρισταμένων ήταν δήμαρχοι, νομαρχιακοί και δημοτικοί σύμβουλοι, στελέχη υπηρεσιών, μέλη οικολογικών οργανώσεων και υπηρεσιακοί παράγοντες.
Μετά το πέρας της παρουσίασης της μελέτης από τη μελετητική ομάδα και τον Δημ. Μπλατσινό, ο ίδιος έκανε και τις πρώτες δηλώσεις, οι οποίες έχουν και πολιτικές προεκτάσεις, δοθείσης της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί με το ΧΥΤΑ Ν. Κέρκυρας.
Ο κ. Μπαλατσινός σε δηλώσεις του ανέφερε: «Η μελέτη δεν τοποθετείται στο ζήτημα του ΧΥΤΑ του Νότου, επειδή αυτό που προτείνει είναι ένα διαφορετικό σύστημα διαχείρισης. Η πρόταση για το ΧΥΤΑ του Νότου έχει προκύψει από το χωροταξικό πλαίσιο της Περιφέρειας που μιλούσε για ένα ΧΥΤΑ στο Βορρά, ένα στη Μέση και ένα στο Νότο. Το πρόβλημα δεν ήταν ούτε σωστό, ούτε λάθος. Εκρινε ως βασικό κριτήριο χωροθέτησης τη μείωση της απόστασης μεταφοράς των σκουπιδιών. Στο μοντέλο που δίνουμε εμείς, το σχέδιο που προτείνουμε εμείς που δεν είναι καν πρότασή μας, που είναι υποχρέωση που έτσι κι αλλιώς θα την υποστούμε, που μιλάει για ΧΥΤΥ, πρέπει να δούμε την οικονομική βιωσιμότητα της συνολικής επιχείρησης. Αν υπάρχει ένα εργοστάσιο το οποίο ανακυκλώνει σκουπίδια, ένα εργοστάσιο κομποστοποίησης, αυτό πρέπει να έχει εκείνη την κρίσιμη μάζα σκουπιδιών, για να βγαίνει οικονομικά. Με αυτή την έννοια δεν μπαίνει ζήτημα δεύτερης χωροθέτησης υποδοχέα σε όλο το νησί, σε σχέση με τη δικιά μας την πρόταση, χωρίς να χρειαστεί να τοποθετηθούμε αν είναι σωστή ή λάθος η χωροθέτηση στη Λευκίμμη».
Από τη μελέτη, μετά την εφαρμογή μαθηματικών τύπων, προτείνεται η περιοχή Πουλάδες για την τοποθέτηση του ΧΥΤΥ, περιοχή κοντινή στο Τεμπλόνι. Το μόνο κριτήριο είναι η απόσταση από τους οικισμούς. Εφαρμόσαμε ένα σχετικά απλοποιημένο κριτήριο χωροθέτησης που υπάρχει στις διεθνείς βιβλιογραφίες που έχει ένα σταθερό συντελεστή, την απόσταση 400- 1.000 μ. από τον οικισμό, και λαμβάνει υπόψη του τον αριθμό του πληθυσμού. Οι θέσεις που προκύπτουν από αυτό τον έλεγχο, είναι σχεδόν αυτόματος προσδιορισμός, δεν είναι μονοσήμαντες. Δεν είναι καν οι θέσεις που πρέπει χωρικά να πέσουν εκεί που δείχνει το χρώμα στο χάρτη. Είναι θέσεις που πρέπει να διερευνηθούν ως προς τα υδρογεωλογικά και ως προς τα λοιπά χωροταξικά στοιχεία (εθνικός δρόμος κλπ).
ΔΕΥΤΕΡΟ ΚΥΤΤΑΡΟ ΤΕΜΠΛΟΝΙΟΥ
Ο ίδιος υποστήριξε ότι «ενόψει του γεγονότος ότι βρισκόμαστε μπροστά στην επέκταση του ΧΥΤΑ Τεμπλονίου και ενόψει του ότι η υφιστάμενη θέση του ΧΥΤΑ Μέσης σε σχέση με τις περιοχές δομής διαπιστώσαμε ότι δεν έχουν και πολύ απόσταση. Τουλάχιστον ως μεσοπρόθεσμη λύση, η επέκταση του δεύτερου κυττάρου, ίσως είναι η μόνη ορατή». ΚΟΣΤΟΣ Στην παρατήρηση ότι «μιλάμε για μία εγκατάσταση, ΧΥΤΥ, η οποία δεν μπορεί να λειτουργήσει αν δεν πληρούνται ορισμένες προϋποθέσεις (διαλογή, ενημέρωση, εκπαίδευση πληθυσμού κ.α.). «Εγώ είπα ότι το κόστος της κατασκευής είναι αστείο, όταν δούμε πόσο υψηλό είναι το κόστος της εκπαίδευσης του πληθυσμού ώστε να συμμετάσχει ενεργά σε αυτή τη διαδικασία. Δεν είναι μόνο να βάλεις στον μπλε κάδο τα ανακυκλώσιμα υλικά, πρέπει να τον πείσεις να έχει διαφορετική συνείδηση ως καταναλωτής κ.α. Για να φτάσουμε σε αυτό το επίπεδο της κοινωνίας και χρόνος χρειάζεται και χρήματα χρειάζεται να δοθούν, για να εκπαιδευτεί ο κόσμος σε ένα τέτοιο πρότυπο εγκατάστασης και διαχείρισης». Ερωτηθείς αν χρειάζεται ο ΧΥΤΑ Ν. Κέρκυρας, ο κ. Μπαλατσινός, τόνισε: «Σε αυτό το μοντέλο, δεν μπορεί να μιλάμε περισσότερο από ένα υποδοχέα ταφής, εφόσον μιλάμε για ΧΥΤΥ».
ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΥΣΗ
Ως προς το ενδεχόμενο της καύσης των σκουπιδιών, υποστήριξε την άποψη ότι «με βάση την ελληνική πραγματικότητα και τη χαλαρότητα των θεσμών, θεωρώ ότι είναι πάρα πολύ δύσκολο να καίμε τα σκουπίδια και αν μην ρυπαίνουμε το περιβάλλον. Ηδη σήμερα επιτυγχάνεται με πολύ αυστηρές προδιαγραφές ,σε πολύ προηγμένες περιοχές της Δυτικής Ευρώπης, αλλά νομίζω ότι δε τολμούσα να το προτείνουμε, διότι μιλάμε για πάρα πολύ υψηλή τεχνολογία και πάρα πολύ υψηλό θεσμικό πλαίσιο».
ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΟ ΠΑΡΚΟ
Η μελέτη προτείνει την εγκατάσταση Βιοτεχνικού Πάρκου (ΒΙΟ.ΠΑ.) στη θέση της παλιάς χωματερής, του λατομείου, περιοχής των Βαρυπαταδών. «Δεν είναι εντός των ορίων του οικισμού και δεν είναι τόσο πολύ οχλούσα χρήση. Είναι μόνο χαμηλής όχλησης», είπε.
ΚΑΥΣΙΜΑ- ΥΓΡΑΕΡΙΑ
Τέλος η μελέτη προτείνει τη μετεγκατάσταση των καυσίμων και των υγραερίων. Μία εταιρεία και δύο αποθήκες ( η μία βρίσκεται σήμερα στο αεροδρόμιο) προτείνεται να πάνε σε μία σχετικά αδόμητη περιοχή της Μεσογγής, η μία, ενώ η άλλη λίγο βορειότερα.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου