Παρασκευή 12 Δεκεμβρίου 2008

Ολοκληρώθηκε η μελέτη οχλουσών χρήσεων

Ολοκληρώθηκε η μελέτη οχλουσών χρήσεων. Την ανακοίνωση έκανε χθες ο Νομάρχης Κέρκυρας κ. Στ. Πουλημένος. Το βασικό ζήτημα που θίγει η μελέτη είναι η χωροθέτηση εγκαταστάσεων διαχείρισης απορριμμάτων. Στην ίδια μελέτη περιλαμβάνονται και ζητήματα χωροθέτησης που αφορούν τα λατομεία, το Βιοτεχνικό Πάρκο και τη μεταφορά των βιοτεχνιών, τις εγκαταστάσεις υγραερίου και μεταφοράς και μεταφόρτωσης πετρελαιοειδών. Το κόστος της μελέτης ανήλθε σε 40.000 ευρώ και την πληρώνει η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση από δικούς της πόρους και αποτελεί πλέον δημόσιο έγγραφο. Η Νομαρχία έστειλε έγγραφο στον Σύνδεσμο Καθαριότητας με το οποίο ζητά να μάθει αν ενδιαφέρεται για αυτή τη μελέτη που έχει εστιάσει το ενδιαφέρον της στο θέμα της χωροθέτησης των εγκαταστάσεων της διαχείρισης των απορριμμάτων, χωρίς όμως προς το παρόν να έχει λάβει απάντηση. Η Νομαρχία που πήρε αυτή την πρωτοβουλία για τη χωροθέτηση των οχλουσών χρήσεων, «έρχεται να απαντήσει με το δικό της τρόπο στο μέγα ζήτημα του χωροταξικού σχεδιασμού στο νησί.
Οι οχλούσες χρήσεις είναι στο νησί, υπό διωγμόν. Κανένας δε θέλει στην περιοχή του μία δραστηριότητα που ενοχλεί.
Όμως αυτές είναι αναγκαίες, επιβεβλημένες για τη ζωή του τόπου.
Κι όπως κάνει κάθε σύγχρονη κοινωνία, οφείλαμε εδώ και πολλά χρόνια, δεν το κάναμε, εμείς βρήκαμε μία υπόθεση σε εξέλιξη, από την προηγούμενη νομαρχιακή ηγεσία. Είχε προκηρυχθεί η μελέτη οχλουσών χρήσεων, αλλά δεν δόθηκε ποτέ συνέχεια.
Δεν ανατέθηκε ποτέ σε μία εταιρεία αυτή η μελέτη, δεν συμβασιοποιήθηκε ποτέ. Εμείς πήραμε την προκήρυξη, είδαμε ποιοι ήταν οι ενδιαφερόμενοι και ανατέθηκε στο μειοδότη η σύνταξη αυτής της μελέτης».
Για πρώτη φορά προσεγγίζονται ακανθώδη και άκρως ευαίσθητα ζητήματα που θα απασχολήσουν το νομό, σοβαρά, τα επόμενα χρόνια.
«Αγγίξαμε αυτά τα θέματα, χωρίς να έχουμε τη δυνατότητα να θεσμοθετήσουμε. Δεν μπορούμε εμείς να χωροθετήσουμε. Εμείς αναθέσαμε τη μελέτη για να δείξουν οι μελετητές τι μπορεί να γίνει μέσα στο χώρο του τόπου μας. Δεν γνωρίζω τη μελέτη, ούτε το σημείο που υποδεικνύει για κάθε χρήση, δεν είχαμε καμία ανάμειξη στο έργο των μελετητών, περιμένουμε τα επιστημονικά πορίσματα, τις προτάσεις και ο καθένας θα τοποθετηθεί επ’ αυτών», συμπλήρωσε ο κ. Πουλημένος.

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ

Σε σχέση με το αίτημα των κατοίκων της περιοχής Τεμπλονίου, που είχαν ζητήσει να εξαιρεθεί το Τεμπλόνι από τη χωροθέτηση, πρέπει να σημειώσουμε ότι η μελέτη προχώρησε σε έρευνα ολόκληρου του νησιού και για τα απορρίμματα και για λατομικές περιοχές. Όπως είπε ο Νομάρχης, οι μελετητές έλαβαν υπόψη τους όλα τα δεδομένα, δεν εξαιρέθηκε καμία περιοχή, έλαβαν υπόψη τα ευαίσθητα δεδομένα κάθε περιοχής, τις επιβαρύνσεις που έχει και καταλήγουν σε μία πρόταση.

Η πρόταση του Συλλόγου Τεμπλονίου είχε κατατεθεί πριν την έναρξη της μελέτης. Η μελέτη θα τεθεί υπόψη των καθ’ ύλη αρμοδίων οργάνων που είναι αρμόδια να υιοθετήσουν ή να απορρίψουν τις όποιες προτάσεις και στη θεσμοθέτηση των συγκεκριμένων επιλογών και μέσα σε αυτούς δεν είναι η Νομαρχία. Η Νομαρχία ξεκινάει απλώς την προσπάθεια και βάζει στο τραπέζι του διαλόγου συγκεκριμένες προτάσεις που αφορούν το μέλλον του τόπου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: